A gyros különlegessége

gírosz függőleges, forgó nyárson sütött görög húsétel, amely az Oszmán Birodalomból ered. Az elnevezés jövevényszó, a görög γύρος, gírosz szóból származik, amely gyakran angolos átírás szerint gyros alakban is látható. A görög elnevezés eredeti verziója, a ντονέρ a török döner („forgó”) szóra vezethető vissza; a γύρος ennek a tükörfordítása. Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként, ilyenkor különböző zöldségekkel és öntetekkel ízesítik a húst.
görögöknél többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehúst használnak az elkészítéshez. Egy forgó berendezésre helyezik a húscsíkokat, és az átsült részeket levágják. Népszerű feltét a vöröshagymaparadicsomkígyóuborkapaprikasült burgonya, többféle szósz és öntet, mint például a dzadzíki.
Magyarországon a görög ízesítéshez hasonlóan szolgálják fel az ételt, amely kiegészülhet különböző savanyúságokkal és öntetekkel, a sült burgonya Athénban és környékén is jellemző.
Eredete
A sok finomság közül a legismertebb görög étel a gyros. A gyros egy tál függőleges nyárson sült hús, amelynek külső, ropogós rétegét vékony csíkokra szeletelve, függőlegesen vágják le a nagy húsnyársról. A leszeletelt húsforgácsot általában olajozott, enyhén grillezett pitába tekerve, szendvics formában szolgálják fel, paradicsommal, hagymával és tzatziki szósszal (joghurtos uborkasaláta). A gyros elengedhetetlen összetevői: maga a pita és a gyro.
Mi az a gyros?
A gyros elkészítéséhez egy hosszú, függőleges nyársra húsdarabokat tűzdelnek, amely egy hőforrás előtt forog; ehhez ma már általában direkt erre a célra gyártott elektromos gyros sütő készüléket használnak. Ha a hús nem elég zsíros, adni kell hozzá egy csík zsírt, hogy a sülő hús mindig nedves és ropogós maradjon. A pörkölés mértékét a hő erejével lehet változtatni, illetve a hő és a hús közti távolság beállításával. Ez lehetővé teszi a szakácsnak, hogy alkalmazkodjon a változó mértékű fogyasztáshoz.
Honnan származik a gyros?
A gyros eredetét illetően is több sztori létezik. Az egyik történet szerint az első gyros a “Gyradiko” volt, amit Giorgos hozott be Thassaloniki-be 1970-ben. A másik történet szerint a döner volt a gyros elődje, amelyet 1950-ben vezetett be egy szakács Piraeusz kikötővárosába, Konstantinápolyból. A Gyros neve a görög γύρος szóból ered, ami forgást jelent. Az étel eredetéről számos történet létezik…
A legrégebbi forgónyársról készült fénykép, amit találtunk, 1855-ból való. A képet James Robertson angol fotós készítette, aki egyike volt az első háborús fotósoknak. A kép Isztambulban készült, egy fából készült asztal látható rajta, melynek hátsó részén bárányhús sorakozik, és az asztal másik végén a faszénen sütött “Döner Kebab” található.
Egyes források szerint George Apostolou amerikai étterem tulajdonos 1965-ben, a Parkview nevű étteremben csinált először gíroszt, a chicagoi, Illinois-ban. Az üzlet olyan jól ment neki, hogy más éttermek is érdeklődtek a újdonság iránt, így a kezdeti kis üzemből 1975-ben óriási gyros gyárat hozott létre. Így neki köszönhetően a gyros úgy elterjedt Chicagoban, mint a Hamburger, vagy a Hot Dog. 1986-ben George eladta az üzemet szintén chicagoi versenytársának, ő pedig létrehozta a “Devanco Foods” nevű élelmiszer gyártó céget, amely 1995-ben kezdte el gyártani a gyrost több ízben…
Egy másik történet szerint a chicagoi Illinois Greektown negyednek egykor görög-amerikai lakosok lakták területét, ám a többség a külvárosba, vagy Chicago egyéb területeire költözött. Ma Greektown főleg éttermekből áll, mégis néhány szomszédos chicagoi várossal ellentétben hűen őrzi görög örökségét kúltúrális múzeumának és évente megrendezésre kerülő felvonulásának köszönhetően. 1968-ban ezen területen létezett egy The Parthenon Restaurant nevű étterem, melynek tulajdonosa; Chris Liakouras kifejlesztette a függőleges gírosz grillezőt, és ingyen kóstolóval terjeszteni kezdte; azóta elterjedt az ország minden részében. Később finomította Tom Pappas és mások, akik a gírosszal foglalkoztak…
Mindezzel ellentétben Peter Parthenis, a “Grecian Delight Foods” vezérigazgatója azt állítja, hogy a gyros sorozatgyártását ő már 1973-ban elkezdte…
A gírosz története azonban közel sem ilyen egyszerű, hiszen van, aki a korábbi időkben keresi a megoldást az eredetére. Sokan úgy vélik, a gyros a török döner kebab-ból származik, amelyet először İskender Efendi készített  el 1867-ben a jelenlegi Kayhan Bazár területén, a törökországi Bursa városában. Ezen verzió szerint a Gyros Tesszaloniki városon keresztül került be Görögországba, különösen Szaloniki keleti oldalán át, a Toumba negyedből.
A neten történt kutatásaink során szinte minden történetben meg volt említve a Döner kebab, mint lehetséges elődje az ételnek, ezért lássuk, mi is az pontosan…
Forrás: https://sarti-info.hu/gorog-konyha/a-gyros-eredete.php



Az Ön bevásárlókosara még üres!